INFORMÁCIÓK- ÚJDONSÁGOK


Építés alatt lévő ingatlanok 2023-as átadással:

  • Tahitótfalu Városközpont, 2 lakásos társasház 
  • Szentendre, Iskola utca - családi ház

ÉV HÁZA PÁLYÁZAT- 2021

Szentendre, Kucsera Ferenc utca 2/a.

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. különdíját Kocsis Barnabás és Kocsis Gáspár  Szentendre Óvárosában az általunk kivitelezett többlakásos társasház tervezéséért nyerte el.

Méltatás szerzője: Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja

Épített örökségünk védelmét az Év Háza pályázat mindenkori zsűrije kiemelt figyelemmel kíséri, legyen szó egy koros épület rehabilitációjáról, vagy védett környezetben történő új építéséről. Esetünkben az utóbbiról van szó, bonyolult helyszíni körülmények mellett épült, két utcára néző, háromlakásos lakóépület a díjazott alkotás.

A kialakult városi szövetbe való illeszkedést, formai alázattal a szerves folyamatosságot követő építészet esetén gyakran felmerül az anakronizmus, vagy az archaizálás gyanúja, esetleg a mára túlhaladott posztmodern gondolatiság vádja. Ez az épület bár átvesz konkrét elemeket a környező épületekből, s tömegalakításával is követi azokat, itt ilyesmiről szó sem lehet; ez az új együttes egyszerűen ős-szentendrei. Szentendrei a gondosan megtervezett, bájos esetlegességeivel, a helyi léptékét pontosan ismerő tömegeivel és az építészeti részleteivel is. Alkotói finom érzékkel követik le a léptékváltást a szomszédos, monumentális Szent Péter-Pál templom és a körülötte meghúzódó kicsiny lakóházak között.

A Kucsera Ferenc utcára néző emeletes épületszárny arányos tömege, klasszikus íves udvari kapubehajtója az utca kialakult rendjét követi. Excentrikus helyzete ellenére a kiskapu kubisztikus formáival, kifinomult arányú, érdekes részletképzésével erőteljesen jelöli ki a homlokzat tengelyét. A hagyományos szerkezetű környezetben a nagy kiváltású földszinti üzletportál megjelenése itt is problematikus, de finom tagozatokkal, az áthidalók jól hangolt szintváltásával az alkotók igyekeznek ezt -sikerrel- feledtetni.

A Jakov Ignatovity utcai földszintes szárny belesimul az utcaképbe, míg a keresztszárny bejárat feletti oromfala az elegáns zárterkélyével vesz részt az utca térszervezésében azzal, hogy az író szobra körül kialakult teresedésen képez meghatározó építészeti hangsúlyt.

Megemlítendőek az ablakok fatáblái, amelyeket szentendrei lakosú Doro Zsolt festőművész képeinek reprodukciói díszítenek, még egy szálon kapcsolódva ezzel a hely -ezúttal legújabb kori- hagyományához.

Szentendre város építészeti hagyományait követő, a város értékeit példaadóan növelő építészetéért a zsűri az alkotást díjban részesíti.


2021. októberében megjelent ÉPÍTÉSZFÓRUM-on is olvashatunk a különdíjban kitüntetett társasházról 


Opten tanusítvány 2021., "A" fokozatú minősítése

Stabilitás & megbízhatóság